Psiholog Adina Demian - Cabinet Individual de Consiliere Psihologică si Psihoterapie

Gelozia: Boala incurabila?



Cum este Gelozia?
Tema geloziei a fost atât arhaic cat si contemporan dezbătută; prezentată si mai ales, trăită in toate formele ei, atât in viața personajelor reale cât si in cea a personajelor literare. Pentru a ne reaminti constanţa şi trăinicia geloziei în existenţa oamenilor, vă invit
să aruncaţi pentru o secundă privirea in Iliada lui Homer, mai târziu prin anii 1200 în Cântecul Nibelungilor, sau prin anii 1600, perioada lui Shakespeare, în Othello şi de ce nu, astăzi, pe canalele de televiziune sau pe paginile ziarelor, în care această tematică este de mare actualitate.
Câţiva dintre cititorii respectiv clienţii mei actuali, afirmă despre gelozie: „Mă enervează la culme faptul că sunt gelos/geloasă! Nu prea înţeleg de unde provine  sentimentul asta… îmi creează nesiguranţă şi teamă!” sau „Gelozia pentru mine e ca o umbră care mă urmăreşte mereu… mă schimbă aşa de mult, încât nu mă recunosc… e sentimentul de neîncredere în forţele proprii!” sau „Pentru mine, gelozia e mult mai puternică decât mine… mă gândesc tot timpul că iubitul meu îmi este infidel… din ce în ce mai mult, cred că, gelozia devine o boală!” Exemplele continuă la nesfârşit, deoarece, acest sentiment e trăit într-o manieră chinuitoare de foarte mulţi dintre noi.


Ce este Gelozia?
Oricâte definiţii a îmbrăcat  de-a lungul timpului, gelozia poate fi caracterizată ca fiind: «sentimentul chinuitor provocat de bănuiala sau incertitudinea că persoana iubită este infidelă» Gelozia este un sentiment profund, tenace şu uneori, dificil de modificat. De cele mai multe ori, în cazul în care partenerul se ataşează de o altă persoană, gelozia corespunde fricii de a fi abandonat. Gelozia nu ascunde numai un sentiment, ci şi un întreg comportament, o strategie întreagă şi se manifestă printr-o teamă cu atât mai mare cu cât individul gelos este mai puţin apt să-şi găsească el însuşi protecţia necesară. 
Cum prezintă un psiholog cunoscut, în una dintre scrierile sale, gelozia “se aseamănă unei întregi combinaţii în care se amestecă dragostea, seducţia (manifestata pentru a-ţi reţine partenerul), teama („Rămâi cu mine pentru a mă proteja”), mânia (tendința de a-l înfricoşa pe celălalt supărându-te dacă el îşi manifestă dorinţa de a pleca), morala („Datoria ta este să te ocupi de familie”), şantajul („Voi muri sau mă voi sinucide dacă vei continua astfel”), invinovatirea („Dacă iubeşti pe altcineva, înseamnă că nu mă mai iubeşti pe mine”), suferința („Nu mai dorm din cauza asta”), boala (manifestata prin depresie), agresivitatea (îl reţii prin violenţă, bani, imobilizare), luarea de ostatici (copiii, animale de companie), ideologia („întotdeauna amândoi împreună”, „trebuie să ne spunem tot”), autoritatea („Nu poţi avea cheile de la maşină”).


De unde vine Gelozia?
Cum probabil aţi observat din exemplele anterioare pe care vi le-am prezentat, la baza acestui sentiment neplăcut, se află nişte credinţe negative (gânduri, imagini), care de cele mai multe ori sunt false, în neconcordanţă cu realitatea. Noi le numim, gânduri negative dezadaptative. De ce dezadaptative? Deoarece nu fac bine  individului care le are,  provocându-i emoţii puternice negative precum: furie, neîncredere, scepticism accentuat, etc., într-un cuvânt, suferinţă! Totodată, aceste emoţii puternice negative care au la bază acest tip de gândire dezadaptativa, nu fac bine nici celor din jurul persoanei în cauză, ajungându-se, nu de puţine ori datorită acestei gândiri la un mod de viaţă lipsit de armonie şi înţelegere.


Ce se întâmplă în mintea “Gelosului”?
De cele mai multe ori, în mintea celui frământat de sentimentul geloziei, apar aproape neîncetat diverse etichete false! Cele mai dese etichete pe care el le are, au ca scop, propria lui persoană, cu alte cuvinte, este vorba despre autoevaluare globală negativă (etichetare negativă asupra propriei persoane) şi catastrofarea evenimentului perceput. 
Această autoevaluare globală negativă are la bază credinţele iraţionale, false despre care vă vorbeam mai sus, cum ar fi: „Dacă nu sunt mereu băgat în seamă la aceeaşi intensitate de către iubita mea, înseamnă că nu mă mai place, mă înşeală şi asta e îngrozitor şi insuportabil!”, „Dacă iubitul meu întârzie de la muncă, sigur mă înşeală şi asta e îngrozitor şi insuportabil!”, „Dacă partenerul meu, cochetează cu altă femeie, înseamnă că eu nu am valoare şi asta e cel mai îngrozitor şi insuportabil lucru care mi se poate întâmpla!”, „Dacă iubita mea glumeşte cu colegul de muncă, înseamnă că eu nu sunt suficient de bun şi aste e o catastrofă!”, „Dacă iubita mea mă părăseşte, viaţa mea s-a terminat, sunt un ratat!”,  „Dacă iubitului meu îi place să meargă la bowling cu colegii de muncă, asta înseamnă că nu-i place să meargă cu mine, cu alte cuvinte eu sunt incapabilă să-l fac să se simtă bine!” etc..


Ce să fac când apare sentimentul chinuitor al  geloziei?
Citind  exemplele anterioare, puteţi observa că, ceea ce se întâmplă în mintea gelosului, sunt gânduri şi imagini care pentru mulţi pot fi copleşitoare şi foarte dureroase, astfel încât manifestările geloziei pot lua diverse forme înspăimântătoare!
Prima sugestie pe care v-o ofer este, ca, în momentul în care se manifestă sentimentul geloziei să fiţi conştienţi de gândul care stă la baza declanşării geloziei şi să faceţi tot ce puteţi ca să-l raţionalizaţi şi să-l decatastrofaţi… în fond, nimic nu este îngrozitor şi insuportabil din viaţa dumneavoastră, pot fi evenimente dificile şi greu de suportat, dar cu siguranţă că le veţi face faţă!
Epictet spunea: “oamenii nu sunt afectaţi de ceea ce li se întâmplă, ci de cum interpretează ei ceea ce li se întâmplă!”. Cu alte cuvinte, când sunteţi geloşi, fiţi foarte atenţi la felul în care interpretaţi şi deformaţi evenimentul, iar dacă veţi avea răbdare cu gândurile dumneavoastră, există posibilitatea să scăpaţi de gelozie!
Totodată, o manieră profesionistă şi adecvată pentru a scăpa de acest sentiment neplăcut este  psihoterapia cognitiv-comportamentală, unde veţi fi asistat/ă pe întreg procesul terapeutic de un specialist.
Vă doresc mult succes şi încredere în capacitatea dumneavoastră de a scăpa de gelozie!

Google

Persoane interesate

Directory of Psychology Blogs Clicky Web Analytics Blog Directory - photarium Psiholog,autocunoastere,consiliere,dezvoltare,intelegere,iubire,cuplu,cunoastere,evolutie,armonie, Acceptare,beneficii,bucurie,compromis,dorinte,dezamagire,depresie,dragoste,energie,fericire,frustrare, intelepciune,implinire,jumatate,maturitate,mit,optimism,partener,pereche,psihologie,psihoterapeut,reprimare,satisfactie,similar,singur,singuratate,stima,suflet,terapeut,terapie,tristete Scouter for Psiho Chat-ul Tau Health Top Blogs Blog Directory Development and Growth Blogs - Blog Catalog Blog Directory Health blogs
GWW.ro - Director Web Gratuit Statistici web          Blog  Director web blogarama - the blog directory

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP