Psiholog Adina Demian - Cabinet Individual de Consiliere Psihologică si Psihoterapie

Ce este „Dezvoltarea Personală" şi cum ne este de folos!?


În ultimii ani, în România, conceptul de „Dezvoltare Personală” a cunoscut un „boom” consistent. Fie că auzeai în cadrul corporaţiilor sau a marilor organizaţii
(dacă aveai ocazia să mergi la un interviu de angajare): „Noi oferim angajaţilor noştri training-uri pentru dezvoltarea soft skills-uri-lor”, sau auzeai în cadrul grupului social pe care-l frecventezi pe cineva care afirma: „Am descoperit un grup de Dezvoltare Personală, la care particip săptămânal şi în urma acestor întâlniri, am aflat multe lucruri noi despre mine”, sau de ce nu, cel mai bun prieten îţi spune că merge de 2 săptămâni la un psiholog pentru dezvoltare personală.


Ce este Dezvoltarea Personală?

„Dezvoltarea Personală”, (oferită în maniera profesionistă la care eu mă refer aici) este un program de analiză personală a individului, care se întinde pe o perioadă determinată (stabilită de comun acord cu solicitantul acestui serviciu). Acest program se desfăşoară cu ajutorul anumitor tehnici şi instrumente, care sunt (şi e dezirabil să fie), de cele mai multe ori, psihologice.

Care este obiectivul Dezvoltării Personale?

Scopul acestor programe de Dezvoltare Personală este acela de a optimiza, de a îmbunătăţi unele aspecte din viaţa fiecărei persoane; aspecte, care sunt resimţite ca un grad mai mic sau mai mare de nemulţumire în viaţa individului. De exemplu, cineva ar putea solicita Dezvoltare Personală, cu scopul de a relaţiona eficient cu colegii de muncă, altcineva ar putea solicita Dezvoltare Personală pentru a-şi îmbunătăţi comunicarea în cadrul relaţiei de cuplu şi de ce nu, altcineva ar putea solicita acest program pentru a învăţa să spună „Nu”.

Cu alte cuvinte, indiferent care este motivaţia persoanei care solicită Dezvoltarea Personală, scopul este acela de a-şi optimiza aspectele existenţiale, de a se cunoaşte în profunzime, de a-şi descoperi resursele personale şi de a le folosi în propriul beneficiu, pentru a avea viaţa calitativă şi sanogenă.

Cu ce mă ajută Dezvoltarea Personală?

Dezvoltarea Personală mă ajută să învăţ să mă cunosc mai bine, să mă înţeleg mai bine, să mă preţuiesc mai mult, să mă valorific şi să mă apreciez; toate acestea, la nivelul optim pentru mine. Dobândind aceste cunoştinţe aprofundate despre mine în relaţie cu ceilalţi, voi şti, de acum înainte care e maniera optimă pentru mine de abordare a evenimentelor pe care le trăiesc!

Aşadar, Dezvoltarea Personală îmi va aduce, în primul rând, Mie, valoare adăugată, şi implicit întregului meu context existenţial! De ce îi va ajuta dezvoltarea mea personală şi pe ceilalţi? Simplu! Pentru că, schimbarea pornind din mine (din interior spre exterior), implicit va rezona şi va avea efecte optime şi în ceilalţi.

Câte tipuri de Dezvoltare Personală sunt?

Tipurile de Dezvoltare Personală cele mai des întâlnite şi practicate sunt:
  • Dezvoltarea Personală individuala. Aceasta se practică într-un cadru securizant în care beneficiezi singur de acest program

  • Dezvoltarea Personală de grup: la rândul lor, grupurile pot fi:


    1. grupuri care să fie organizate în cadrul instituţional: (work-shop-uri, training-uri, coach-ing pe anumite teme, decise de nevoile organizaţiei al cărei angajat eşti) sau
    2. grupuri care se formează periodic de către diverşi specialiști ai domeniului şi în cadrul cărora tu soliciţi participarea

Care sunt specialiştii avizaţi pentru crearea şi desfăşurarea acestor programe?

De obicei, acei specialiştii care sunt avizaţi în oferirea cestor programe de Dezvoltare Personală, sunt Psihologii practicieni, Consilierii Psihologici, Psihoterapeuții sau când vorbim despre contextul organizaţional, Trainerii atestaţi.

Însă, deoarece orice domeniu dezvoltat brusc, are şi un „boom” de specialiști (mai mult sau mai puţin avizaţi), e indicat să ne asigurăm înainte că Psihologul la care apelez e atestat de către Colegiul Psihologilor din România, adică are Dreptul de liberă practică şi cel puţin o formare într-o şcoală de psihologie în Cv :). (Acestea sunt informaţii minime pe care să le cunoaştem, pentru a fi siguri că ajungem cu adevărat pe mâna unui specialist).

În ceea ce priveşte trainingurile de la serviciu, staţi liniştiţi şi fiţi siguri că Departamentul de Resurse Umane va face cea mai bună alegere pentru voi ;)!

Cine poate beneficia de aceste Programe de Dezvoltare Personală?

Beneficiari ale acestor programe de Dezvoltare Personală, poate fi orice individ care este preocupat de calitatea vieţii lui şi-şi doreşte îmbunătăţirea acesteia pe planurile importante pentru el. Tuturor celor care-şi doresc să fie în armonie cu ei însăşi şi cu mediul înconjurător, le este recomandată Dezvoltarea Personală.

Am fost întrebată de mai multe ori: „Cei sănătoşi la cap pot face Dezvoltare Personală?” :). DA! Îndeosebi cei sănătoşi din punct de vedere psihic, beneficiază de Dezvoltare Personală şi le e de mare folos! Celor cu tulburări psihice le este recomandată intervenţie psihoterapeutică şi eventual medicaţie psihiatrică!


În concluzie, vă mulţumesc pentru interesul acordat şi pentru răbdarea de a fi citit până aici şi vă invit să apelaţi cu încredere la aceste servicii!


Google

Persoane interesate

Directory of Psychology Blogs Clicky Web Analytics Blog Directory - photarium Psiholog,autocunoastere,consiliere,dezvoltare,intelegere,iubire,cuplu,cunoastere,evolutie,armonie, Acceptare,beneficii,bucurie,compromis,dorinte,dezamagire,depresie,dragoste,energie,fericire,frustrare, intelepciune,implinire,jumatate,maturitate,mit,optimism,partener,pereche,psihologie,psihoterapeut,reprimare,satisfactie,similar,singur,singuratate,stima,suflet,terapeut,terapie,tristete Scouter for Psiho Chat-ul Tau Health Top Blogs Blog Directory Development and Growth Blogs - Blog Catalog Blog Directory Health blogs
GWW.ro - Director Web Gratuit Statistici web          Blog  Director web blogarama - the blog directory

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP